Конопът е маслодайно растение и семената му са един от най-богатите източници на масла на нашата планета. В тях ще открием 80% незаменими мастни киселини, които са отговорни за здравословното и имунното ни състояние, а тази висока концентрация не се среща в нито едно друго маслодайно растение. Тези мастни киселини са в идеалното съотношение 3:1 – Омега-6 към Омега-3, а това е най-доброто разпределение на Алфамастни киселини, според учените. Конопеното масло се отъждествява с идеалната храна от природата, благодарение именно на балансираната концентрация на омега мастни киселини. Конопеното масло е богато на калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, мед и манган. Не съдържа глутен.
Освен медицинските му ползи, продуктът се използва много широко и в индустрията. Конопеното олио се произвежда от студено пресоване на семето. Цветът е от тъмен до светло зелен, като по-тъмното на цвят има конопен вкус, наподобяващ този на орехи.
Интересно е да се запитаме дали може да се напушим от олиото? Отговорът е не! Олиото в никакъв случай не би причинило каквато и да е еуфория. То е изключително бедно на ТХК- канабиноиди.
Продуктът със светъл цвят може да бъде използван в грижата за тялото, лубриканти, мастило, бои и биогорива.
Това олио не трябва да се бърка с известния продукт на Рик Симпсън. Тук говорим за употребата му за индустриални цели, а не медицински.